Pająk przędzie, a szpula nawija

18 stycznia 2013, 13:42

Na stole naukowców z Oxford Silk Group spoczywa znieczulona dwutlenkiem węgla samica pająka Nephila edulis. Choć nigdzie się nie wybiera, na wszelki wypadek jej odnóża unieruchomiono za pomocą metalowych sprzączek. Nagle w kadrze pojawia się pęseta. Jedwabna nić zostaje przeciągnięta z gruczołów przędnych do mechanicznego motaka. Odwijaniu zapobiega kropelka kleju.



Japończycy rozwiązali zagadkę twardnienia bawełnianych ręczników podczas naturalnego suszenia

27 marca 2020, 21:10

Uprane bez płynu zmiękczającego bawełniane ręczniki, które naturalnie wyschną, twardnieją. Dotąd nie było wiadomo, czemu się tak dzieje, ale japońscy naukowcy z Kao Corporation i Uniwersytetu Hokkaido uważają, że rozwiązali tę zagadkę.


Niebezpieczna Web 2.0

3 sierpnia 2007, 10:19

Podczas konferecji Black Hat, która odbywa się właśnie w Los Angeles, David Thiel, specjalista z firmy iSEC pokazał, w jaki sposób można zawrzeć szkodliwy kod w plikach audio i wideo umieszczanych w serwisach takich jak YouTube czy MySpace. Specjaliści przestrzegają, że rośnie niebezpieczeństwo związane z wymianą tego typu plików.


Potwierdzają się doniesienia o microsoftowym "Blue"

11 lutego 2013, 13:08

Potwierdzają się wcześniejsze informacje, jakoby Microsoft pracował nad projektem o nazwie "Blue". Mary Jo Foley ze ZDNet, która od lat specjalizuje się w zagadnieniach związanych z Microsoftem, informuje, iż "Blue" pojawi się na przełomie lata i jesieni.


Kawa zmienia nasze odczucia smakowe

24 kwietnia 2020, 17:44

Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego do kawy jest jak najbardziej naturalna. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Aarhus University, kawa zwiększa bowiem wrażliwość naszych kubków smakowych na słodycz. Wyniki badań opublikowano w piśmie Foods.


Kakapo© Mnolflicencja: GNU FDL

Ziemne papugi uratowane!

29 sierpnia 2007, 11:30

Papugi kakapo nie wyginą! Udało się je uratować z pomocą biologów z Uniwersytetu w Glasgow.


Kofeina z nektaru poprawia pszczelą pamięć nagrody

8 marca 2013, 12:57

Rośliny - np. kawowiec i cytrusy - częstują pszczoły nektarem z dodatkiem kofeiny. Ponieważ alkaloid poprawia pamięć owadów, w ten sposób zwiększa się prawdopodobieństwo, że wrócą one do kwiatów tego samego rodzaju i zbierając pokarm, pomogą gospodarzowi w rozprowadzaniu pyłku.


Sztuczna inteligencja odtworzyła PAC-MANa. W przyszłości nauczy się praw fizyki oglądając YouTube'a?

25 maja 2020, 12:43

Stworzony przez NVIDIĘ algorytm sztucznej inteligencji GameGAN był w stanie samodzielnie stworzyć grę PAC-MAN. System nie miał dostępu do kodu gry. Zaprezentowano mu jedynie 50 000 fragmentów wideo. Na tej podstawie sztuczna inteligencja samodzielnie stworzyła w pełni funkcjonalną warstwę graficzną PAC-MANa.


Bez witaminy C nie urosną

25 września 2007, 09:40

Witamina C pomaga nie tylko nam, ludziom, jest także niezbędna dla wzrostu roślin. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Exeter (Wielka Brytania) i Shimane University (Japonia).


Microsoft i Nokia skarżą się na Google'a

9 kwietnia 2013, 17:16

Koalicja FairSearch Europe, w skład której wchodzą m.in. Microsoft, Oracle i Nokia, złożyła w Komisji Europejskiej skargę przeciwko Google'owi. Dotyczy ona systemu Android. Skarżący się twierdzą, że wyszukiwarkowy gigant chce wykorzystać Androida do zmonopolizowania rynku mobilnego, a dowodem na to jest sposób, w jaki instalowane są usługi Google'a


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy